Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Pet windows

Two years ago a new member has been added to my family. My dog Svoura. Since she came to my life, many things have changed, and I don't mean the walks and the everyday programme, I am talking about the way I think.
In a way the dog managed to change the way I think when designing as well. Since we spend many hours together, office and home hours, I noticed that everything around are meant to serve people needs.
I noticed that everyday she tries to understand what I am watching and sometimes she even pushes me or tries to climb somewhere to have a view of what I see. And then it came to my mind.
Dog windows... what if we had such openings to our houses... openings that are meant to serve the needs of dogs.
Openings below our working tables, where our dogs patiently sit and wait for us to finish work. Openings next to their beds in such a height so that they could see outside and not get bored...
Well... pets and architecture it is and dog windows is the first step! My new project, drawings to come soon...




Svouras message for a Dog window at NoScale office :-)


Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

photoshop illustrations



Οι φοιτητές αρχιτεκτονικής του AMKI METROPOLITAN COLLEGE (foundation year) δούλεψαν τα σχέδια τους στο photoshop, ερεύνησαν τις δυνατότητες του προγράμματος και έδωσαν το προσωπικό στυλ στις δημιουργίες τους.

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

ATHENS VOICE

Το νέο project των φοιτητών του AKMI METROPOLITAN COLLEGE είναι να δημιουργήσουν ένα εξώφυλλο για το περιοδικό ATHENS VOICE.
Δουλεύοντας με την τεχνική του collage και με ελεύθερο θέμα τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους εξώφυλλα εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και τα ενδιαφέροντα τους.
Δείτε κάποια παραδείγματα.



Γιώργος Γ.

Μαρία Μπ.

Μπόρις

Μαριάννα

more to come soon...




Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Calendars

Οι φοιτητές μου στο AKMI METROPOLITAN COLLEGE (architecture - foundation) φτιάξανε ημερολόγια για το 2013 στο μάθημα του photoshop. Το θέμα ήταν ελεύθερο. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πολλά layers, γραμματοσειρές και γενικότερα να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του προγράμματος. Σας δίνω μερικά παραδείγματα.

Γιώργος Μ - future cars

Γιώργος Γ. - graffity

Μπόρις - guitar legends

Γεωργία - vintage

more to come soon...




Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

TheGreenTower



Η επέμβαση γίνεται στο κτίριο της ιατρικής στον χώρο της πανεπιστημιούπολης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ένας αστικός όγκος, στη μέση της πόλης, αργοπεθαίνει. Ένα πενταώροφο κτίσμα που προοριζόταν για κέντρο αποκατάστασης αλλά έμεινε στην μέση. Στην παρούσα φάση το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αξιοποιεί το υπόγειο και ισόγειο επίπεδο δίνοντας του την χρήση του parking.

Η πρόταση στοχεύει στην αξιοποίηση του συνολικού όγκου  και επιδίωξή της είναι η μετατροπή του νεκρού μπετονένιου όγκου σε ένα πράσινο χώρο ζωής και πολιτισμού.
Εσωτερικά, οι επεμβάσεις είναι ελάχιστες. Ξύλινα τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνται σε όλα τα επίπεδα και μετατρέπουν τον χώρο σε χώρο ανάγνωσης, προβολών και συγκέντρωσης ανάλογα με την περίσταση.
Στις τρεις όψεις, στο επίπεδο +3.00 περιμετρικά του κτιρίου και πάνω στο φέροντα οργανισμό τοποθετούνται ζαρντινιέρες στις οποίες φυτεύονται αναρριχώμενα φυτά. Στα ανώτερα επίπεδα, περιμετρικοί φράχτες έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα ώστε να στηρίζουν τα φυτά και επιτρέπουν στο κτίριο να πρασινίσει κατακόρυφα.
Ο σχεδιασμός της τέταρτης όψης, της Νότιας, που έχει θέα στην πόλη προκύπτει από διαφορετική φιλοσοφία. Στόχος του σχεδιασμού είναι η διατήρηση της θέας. Οι επεμβάσεις είναι συγκεκριμένες, και σκοπό έχουν να εμπλουτίσουν το κτίριο και όχι να το αλλοιώσουν. Υαλοπετάσματα τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη ανάλογα με το επίπεδο ωστέ να προστατεύουν τον χρήστη αλλά παράλληλα να του δίνουν την ευκαιρία να παρατηρήσει την πόλη. Ανάμεσά τους, είδικές κατασκευές, με μεταλλικό σκελετό και ξύλινη επένδυση, δημιουργούν εξώστες όπου ο χρήστης μπορεί να αποσυρθεί και να χαλαρώσει σε πιο ιδιωτικό περοβάλλον.
Τέλος το δώμα έχει φυτευτεί και λειτουργεί σαν ένα οριζόντιο πάρκο έτοιμο να υποδεχτεί μεγαλύτερες εκδηλώσεις.

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Επετηρίδα Αρχιτεκτονικής 2012





Το project Παραθεριστική κατοικία "Τ", Βουρβουρού Χαλκιδικής σε συνεργασία με το studiope και την Ηρώ Ραπτάκη 

http://www.studiope.gr/index.php/our-projects/item/1

στην επετηρίδα αρχιτεκτονικής 2012 του περιοδικού ΔΟΜΕΣ

το ίδιο και το WaterCube που σχεδιάστηκε από τους NoScale και το studiope

http://www.noscale.gr/index.php/our-projects/item/12

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Urban Wave - Αστικό κύμα




100 meters away from the coast, an artificial island, the ‘social Wave’ interferes with the landscape, follows the rules and the natural movements of the environment and creates a new area. An area full of fluid spaces and routes, that invites the guest to explore them, learn them and create his individual paths. The intervention hosts cultural activities and at the same time offers the guest a pleasant environment to rest and relax. Last but not least, it celebrates the history and the culture of the place by hosting a summer cinema, which is so much appreciated in Greece.




The proposal is about a volume that is not placed static in the middle of the platform. It is formed organically based on the dialog between the natural and the artificial elements around it. More specifically it is based on the movement of the water and the creation of waves, and it blends with the movement of the people inserting the platform. Following these principals the creation of the main volume comes out to represents the urban wave, a wave formed by social activities.
The urban wave goes against the rules and develops itself toward the sea. The same way as in nature, the civic wave is surrounded by a fluid surface, formed by smaller waves that form the morphology of the intervention.
The interior space represents the central wave at its pick point, is about 450s.m. starts from point zero and grows itself to 6,50m high. At the same mean the exterior forms itself following the fluidity of the movement of the sea. Following the properties of smaller surrounding waves it develops to 2m high the maximum and hosts the rest of the activities on its surface.


The intervention aims to create an environment to promote culture and offer relaxation at the same time. Inside a multifunctional space is created, while outside artificially formed environment offers places where you can seat, relax enjoy the view or play. More than that during the summer time, the platform is transformed to an exterior cinema. All these activities, interior and exterior are not disconnected from each other. A wooden surface, working as the skin of the construction, grows from the interior to the exterior and vice versa, connects the spaces and lets the guest experience the platform as a whole.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Greeks YOU can

Η Ελλάδα διακρίθηκε!!! 7η στον κόσμο στα Design Awards σύμφωνα με το περιοδικό dezeen.

http://www.dezeen.com/2012/09/18/world-design-rankings-announced/

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε... ποιος είπε ότι δεν παράγουμε; Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε μία διαλυμένη χώρα, μία τελειωμένη υπόθεση και με χίλιους τρόπους τους υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ!!!
Συγχαρητήρια μας!!! Guys, keep designing!!!

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

ThessalonikiUnfolded

Η κατασκευή μας τοποθετήθηκε στην πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ. Επισκεφθείτε την και πείτε μας εντυπώσεις... το QR code είναι εν μέρη ενεργό και θα σας ενημερώσει με βίντεο και εικόνες για το project! Go check!!!

http://www.noscale.gr/index.php/our-projects/item/17


Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

PuntoNero ήταν και πάει...



θυμάστε το PuntoNero?
Το μπαράκι στην Λ.Νίκης που κράτησε για λίγο...
η επιχείρηση άλλαξε και μαζί και το desgn του χώρου... δυστυχώς όπως συνήθως συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη, έτσι και εδώ, το νέο μπαρ έγινε ένα μπαρ της σειράς της Νίκης...
Γυψοσανίδα, ξύλινες κατασκευές, καθρέφτες, έτοιμο... μία από τα ίδια...
Η αρχιτεκτονική σύνθεση και ο σεβασμός που είχαν δοθεί στον ισόγειο χώρο μίας διατηρητέας οικοδομής στο παραλιακό μέτωπο της πόλης εξατμίστηκαν...




θα σας θυμίσω το PuntoNero και κάποια πράγματα που είχε γράψει γι αυτό ο αρχιτέκτων Πέτρος Μακρίδης...



Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός χώρου καφέ- μπαρ, συνολικής επιφάνειας 40m2, στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυώροφης πολυκατοικίας του μεσοπολέμου, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος ήταν η πετυχημένη σύζευξη παλιάς
και νέας κατασκευής με τρόπο που να επαναπροσδιορίζει μεθόδους διατήρησης και επανάχρησης χώρων σε αντίστοιχα κτίρια της εποχής. Η κεντρική ιδέα ήταν η αποκάλυψη και ανάδειξη της αρχικής κατασκευαστικής δομής και των αρχικών διαστάσεων του χώρου με τη δημιουργία ενός δεύτερου, αποκολλημένου κελύφους το οποίο θα ενσωματώνει τις νέες λειτουργίες και θα αναπτύσεται ανεξάρτητα από την υπάρχουσα κατασκευή.
Οι παλιές τοιχοποιίες αποκαλύφθηκαν, καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση του αρχικού ύψους του χώρου και των παλιών γύψινων στοιχείων της οροφής, που αποτελούν ειδοποιό στοιχείο και χαρακτηριστική τεχνοτροπία μιας άλλης εποχής.
Η επιδερμίδα του νέου κελύφους, μια ρητινούχα γκρι τσιμεντοκονία, καλύπτει το δάπεδο και αναδιπλώνεται στο χώρο ώστε να σχηματίσει τις περιοχές των καθιστικών και τον πάγκο του μπαρ. Η αποκόλληση από τις υπάρχουσες τοιχοποιίες τονίζεται με κρυφές φωτιστικές σχισμές που αναδεικνύουν την ενδιαφέρουσα σχέση παλιάς και νέας κατασκευής.
Αδρά ξύλινα στοιχεία, όπως ο πάγκος καθιστικό και τα σκαμπώ μαζί με τα Bauhaus έπιπλα, δίνουν μια δυναμική πινελιά στο σύνολο. Το μαύρο είναι κύριαρχο χρώμα στο χώρο, κυρίως λόγω της μεγάλης επιφάνειας του μαυροπίνακα πίσω και πάνω από το μπαρ, που λειτουργεί σαν ένας μεγάλος, ανανεούμενος πίνακας, που δίνει στο χώρο την αίσθηση της συνεχούς αλλαγής.
Ιδιαίτερο συνθετικό στοιχείο του χώρου είναι ο φωτισμός. Πρωτοποριακά, avant-garde μαύρα και χρυσά κρεμαστά φωτιστικά σε συνδυασμό με τον κρυφό φωτισμό, δημιουργούν ζεστ
ή ατμόσφαιρα και συμπληρώνουν αρμονικά τον χώρο.




κρίμα... ήταν μία αρχιτεκτονική μεταχείριση του χώρου που νόμιζα πως μπορεί να συγκινήσει τους ιδιοκτήτες αλλά μάλλον ονειρεύομαι...

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Πράσινο Παντού!!!



Σήμερα το πρωί βρέθηκα στην TV100 και με την ευκαιρία βγήκα στην ταράτσα της. Αυτή την ταράτσα στην οποία γίνονται οι καλοκαιρινές εκπομπές. Η θέα ήταν άλλη από αυτήν που είχα συνηθίσει!!! Εκτός από τον λευκό πύργο, τα πλάνα του οποίου βλέπουμε κάθε καλοκαίρι είδα ένα καταπράσινο πάρκο... ένα πολύ μεγάλο χώρο ξεκούρασης στο κέντρο της πόλης... στην αρχή εντυπωσιάστηκα... μετά αναρωτήθηκα... ποια έκθεση και ποια τροποποίηση της σε μητροπολιτικό πάρκο... εδώ το foundation υπάρχει... με λιγότερα χρήματα και δύο υπογειοποιήσεις  δρόμων θα μπορούσαμε να έχουμε ένα χώρο πρασίνου ακόμα καλύτερο... με αρχή τον λευκό πύργο, με μέρος του βασιλικό θέατρο και την Χ.Α.Ν.Θ. και κατάληξη το αρχαιολογικό μουσείο και το δημαρχείο.
Δεν θα ήταν μια ωραία αρχή; Για τον χώρο της Δ.Ε.Θ. το συζητάμε στην ώρα του!

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Αυτόν ναι... τον ζηλεύω!!!

Bjarke Ingels... αρχιτέκτονας. Ετών 39. Όχι και τόσο μεγαλύτερος μου. Και έχει τον κόσμο στα πόδια του. Άνοιξε το γραφείο του τους BIG (Bjarke Ingels Group) το 2006 και από τότε δεν λέει να σταματήσεις να παίρνει βραβεία και διακρίσεις!

http://www.big.dk/download/cv/1_bjarke-ingels-cv-klavika-uk_original.pdf

Γραφεία στην Ευρώπη  και στην Αμερική, μετακινήσεις, μεγάλα projects, ομιλίες, συνεντεύξεις. Όλα αυτά είναι στο καθημερινό του πρόγραμμα. Ο τύπος όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτά.
 Έτυχε να δω μία συνέντευξή του και να τον ακούσω να μιλάει για αρχιτεκτονική. Δεν ξεχώρισε κάποιο από τα projects του, μίλησε για την φιλοσοφία του πίσω από αυτά. Τόνισε το πόσο σημαντικό θεωρεί να σχεδιάζεις κάθε φορά προσπαθώντας να πετύχεις το κάτι παραπάνω. Να φτάσεις τους μηχανικούς και τα υλικά στα όρια τους. Να δημιουργήσεις κάτι νέο. Εξήγησε πως μένει ζωντανός και δημιουργικός αποφεύγοντας το συνηθισμένο και το τετριμμένο. Πως ουσιαστικά δεν σαπίζει στην ρουτίνα και αφήνει το μυαλό του να ταξιδεύει. Υποστήριξε πως η αρχιτεκτονική είναι ένα παιχνίδι που εμείς βάζουμε τους κανόνες. Και είχε δίκιο! Ποιος μας λέει πως πρέπει να μοιάζει η όψη ενός κτιρίου; Το διαφορετικό, το νέο έχει χώρο αρκεί να είναι επιχειρηματολογημένο και να πειστεί ο πελάτης και η κοινωνία!


Ο τύπος ζει το όνειρο του και τον ζηλεύω γι αυτό. Το πρόβλημα του αυτή την στιγμή είναι μόνο δημιουργικό. Το σκέφτομαι και τρελαίνομαι μόλις προσγειώνομαι στην ελληνική πραγματικότητα. 

Εδώ το πρόβλημα ξεκινάει από τον πελάτη που το κάθε διαφορετικό του φαίνεται υπερβολή και το φοβάται. Άντε και τον έπεισες. Είσαι τώρα αντιμέτωπος με το συνεργείο. Στην Ελλάδα ξέρουμε ένα τρόπο χτισίματος. Μπετόν! Η απάντηση σε κάθε ερώτηση! Μα αφού έχω δει και μεταλλικά, άλλοι χρησιμοποιούν υλικά που ούτε καν ξέρω το όνομά τους. Αυτά γίνονται μόνο έξω απαντάνε γελώντας! Και μετά θέλουμε να προοδεύσουμε σκέφτεσαι! Κι εκεί που έχεις πελαγώσει βρίσκεις το κατάλληλο συνεργείο που μπορεί να σου κάνει αυτό το κάτι παραπάνω. Ενημερώνεις τον πελάτη. Είναι πολύ ακριβό όμως σου απαντάει και προτιμά την συμβατική οικονομική λύση. Και έτσι κλείνει ο κύκλος μίας τυπικής μελέτης για έναν νέο Έλληνα αρχιτέκτονα.

Γι αυτό σε ζηλεύω Bjarke Ingels, γιατί ζεις σε μία χώρα που το standard δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά η τελευταία, γιατί συμμετέχεις σε μία κοινωνία που σε αφήνει να εκφραστείς και στην οποία το ταλέντο βρίσκει χώρο να ξεχωρίσει!

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Pepper - Urban tales worth telling...

Το pepper κάνει restart... ανανεωμένο και επανασχεδιασμένο από σήμερα πάλι κοντά σας...
σε αυτή την νέα αρχή συμμετέχω κι εγώ με κείμενα για αρχιτεκτονική και design.
Καλή ανάγνωση...





Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Guggenheim Museum Extension - Venice





http://vimeo.com/38869328

The project is about the extension of Guggenheim Museum in Venice. The main idea was to create a space that woud remain active and react to peoples needs. Exhibition spaces that would open and close according to the museum programme at any time of the day or the period.
Repetition, variation and modulation were the key moves for the creation of the new part of the museum.


Older project but still one of my favorites. For more information visit

arch.team Nikolas Plastiras

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Made in Thessaloniki



http://vimeo.com/37730593

'Thessaloniki UnFolded'
Map for the walkers in the center of Thessaloniki.
A QR code can also be scanned and an internet site provides you with all the important information about the area around.
The presentation of the project will be exhibited in MMCA(Macedonian Museum of Contemporary Art) 2-24 of March and the actual installation will soon be placed in the city center.


arch team. Klepkos George, Kwnstantinidis Stavros, Paschalidis Stavros, Plastiras Nikolas

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

2012 Domes Awards



Να γκρινιάξω που δεν πήραμε βραβείο στον διαγωνισμό... όχι θα χαμογελάσω επειδή ο Bernard Tschumi, ως κριτής των βραβείων "ΔΟΜΕΣ 2012" για την διεθνή επιθεώρηση αρχιτεκτονικής, συμπεριέλαβε τη μελέτη μας στις 10 καλύτερες μελέτες και την χαρακτήρισε ως "η πιο extravagant minimal".

Bernard Tschumi, being a juror in the "2012 Domes Awards", included our design proposal among the top 10 and characterized it as the "most extravagantly minimal".

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

AIDS Memorial Park Competition





AIDS MEMORIAL PARK is a proposition about the creation of a new green, building free landmark. It focuces on offering New Yorkers a green oasis that will be able to host everyday life activities as well as an honoring spot for the thousends of people lost to AIDS or still conforting the disease.

A large pond situated at the center of the plot serves as a serenity point and brings calmness and tranquility to the visito though being in the center of New York. Based on the same concentric cicle design, the landscape is sliced, elevated or sank on several points, forming various elements used as benches to rest, slots to lighten the interior and ramps that lead to the basement.

The basement, an open plan space, hosts all necessary spaces for the learning and information center. All uses ( reception, exhibition space, auditorium) are strategically placed around the translucent cone in order to be naturally lighted thanks to its numerous slits that shed ample lighting to the basement.

arch. team Nikolas Plastiras, Iro Raptaki

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Port of Thessaloniki




Αν μου ζητούσαν να σχεδιάσω για την παραλία της Θεσσαλονίκης το μυαλό μου θα πήγαινε κατευθείαν σε ένα σχεδιασμό που θα επέτρεπε στους πολίτες να απολαύσουν την θέα και να ηρεμήσουν κάνοντας μια βόλτα. Πιστεύω ότι ο σχεδιασμός μου θα στηριζόταν σε οριζόντιες χαράξεις που θα με οδηγούσαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Περνώντας από το κομμάτι της νέας παραλίας στο οποίο αυτή την στιγμή γίνονται τα έργα συνάντησα μία εικόνα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και άλλαξε την σκέψη μου.

Αμμόλοφοι ύψους 5-6 μέτρων στηβαγμένοι σε τυχαίες αποστάσεις έχουν δημιουργήσει μία νέα εικόνα στην νέα παραλία. Ελεγχόμενες θέες και δρομάκια έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα τους... γωνιές και ανοίγματα αγκαλιάζουν αγάλματα και μνημεία που άλλες φορές φανερώνουν και άλλες κρύβουν ... ένα παιχνιδιάρικο γήπεδο είναι μπροστά μας και μας περιμένει...

Άυτη δεν θα είναι η όψη της νέας παραλίας, είναι τα μπάζα και το χώμα που έχουν μαζευτεί προκειμένου να γίνουν τα έργα και η νέα πλακόστρωση. Παρόλα αυτά έχει δημιουργηθεί κάτι ιδιαίτερο που αξίζει κανείς να δεί όσο υπάρχει. Η παραλία μας καταλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα τα οποία αποτελούνται κυρίως από πάρκα που αναπτύσονται οριζόντια, νομίζω ότι χωράει τελικά και κάτι πιο παιχνιδιάρικο το οποίο πάει κόντρα στον κανόνα αλλά είναι κατα την γνώμη μου εξαιρετικά ενδιαφέρον...


Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Vacation House Vourvourou, Chalkidiki







The residence, situated in the area of Vourvourou in Halkidiki, is intended to host a three-member family. The owners’ demand was to create a housing to occupy during the summer months without excluding the possibility of habitation during the rest of the year as well. Thus the main challenge and synthetic tool was to create a way of visual continuity and spatial transition from indoors to the surrounding landscape.

The linear development of the residence along the curves of the site and simple orthogonal volumes served as triggers of the architectural composition. Internal spaces are arranged linearly along two main axes vertical to each other. The first south-facing axis hosts all public uses while the second – positioned a little higher than the previous one - is considered as a more private wing which houses the family’s bedrooms and guestrooms.

Large openings along the southern and eastern sides allow direct connection between indoor and outdoor spaces as well as provide unobstructed views of the forest that grows in northeastern and southeastern sidewall of the plot. Successive openings perpendicular to the east west axis contribute to the residency's adequate ventilation and cooling, while providing spatial integration between interior and exterior places. Finally, a furnishing on the north side of the house serves as an extension of the adjacent uses – a storage facility. east west axis offer the residency the necessary conditions for adequate ventilation and cooling, while providing spatial integration between interior and exterior places. Finally, a furnishing on the north side of the house serves as an extension of the adjacent uses – a storage facility.

arch. team Nikolas Plastiras - Iro Raptaki